Zaagseizoen 2014 – 2015.

Maart. Na een winter lang zagen is het nu tijd het bos te verlaten. Het zaagwerk zit er weer op voor deze winter en nu wordt het tijd voor andere zaken. Bijvoorbeeld al het hout kloven dat deze winter is gezaagd. Tijd om The Red Lady ( de kloofmachine ) uit de winterslaap te halen.  Tijd om een nieuwe voorraad hout te kloven voor over 2 jaar. Want de voorspellingen zijn dat we dan een hele strenge winter gaan krijgen…!!!!

Eind december. Soms moet je groot materieel inzetten om je doel te kunnen bereiken. Deze bomen zijn langs een slootkant gezaagd. De kroon viel netjes op de weg en deze konden worden uitgesneid. De stammen lagen over de sloot heen en konden er niet even over heen worden getild. Dus werd er een grote kraan ingezet van Peters uit Ruurlo. Deze tilden de stammen netjes over de sloot heen, om ze vervolgens neer te leggen op een plaats waar ik er bollen van kan zagen.

20141224_10193620141224_10193620141224_102912(1)20141224_102901

 

  1. Door het natte weer van de afgelopen dagen is het niet mogelijk dat ik bij het droge hout kan komen. Klanten willen graag een paar kuub, maar ze zullen even moeten wachten tot het een beetje droger wordt. Toch vanmiddag een poging gewaagd met onderstaande als eindresultaat. Een groot diep spoor en niet bij het hout aangekomen……

20141216_135818

Ook aan de Red Lady moet gedacht worden, dus alvast maar een aantal stammen aan bollen gezaagd. Voer voor de kloofmachine……

20141205_101209

Vorig jaar begonnen met een stuk bos nabij Lochem te dunnen en de dode bomen er uit te halen. Maar niet geheel afgekregen dus dit jaar een vervolg van dit werk. Samen met een mede-deskundige de bomen geblest die er tussen uit moeten om de toekomstige bomen de ruimte te geven verder te groeien. De bomen die er uit moeten worden gezaagd en het tophout wordt meteen afgevoerd. De stammen worden op een later tijdstip uit het bos gehaald.

20141129_12080420141129_12065620141129_120717

4 oktober. Het zaagseizoen is vandaag weer echt begonnen. Samen met WoodyWoodpecker er op uitgetrokken om een dode beuk te vellen. Onder ideale weersomstandigheden werd de dode beuk geveld en werden de takken opgeruimd. Daarna in  schijven gezaagd en binnenkort de schijven tot brandhout kloven.

foto 2 (4)foto 3 (4)foto 4 (4)foto 5 (4)

20 September. Alvast een beetje oefenen voor het nieuwe zaagseizoen. Een kikkerpoel vrijzagen omdat deze helemaal dreigt dicht te groeien met hoofdzakelijk Wilgenhout. Weersomstandigheden waren niet echt lekker, eerst mist en daarna regen. Maar met de mist is het wel mooie plaatjes schieten…..

2341

22 Augustus. Vandaag de eerste aanhanger weer geladen met gekloofd hout dat 2 jaar heeft gelegen om te drogen. Dus helemaal kachel klaar. Toch altijd weer leuk om een eerste aanhanger te laden. Geeft weer het gevoel dat de herfst en winter er aan komen. Tja en als je buiten loopt lijkt het wel of de herfst nu al is begonnen………..

20140822_11111720140822_111040

Juli 2014.  Het kloven van al het hout dat afgelopen winter gezaagd is zit er bijna op. Nog een paar stammetjes aan bollen zagen voor de eigenaar van het land en dan kan de houthakker vakantie houden. Het gekloofde hout onder het plastic pakken en er voor zorgen dat de wind er niet onder kan komen. Op deze manier moet het hout 2 jaar drogen voor het de kachel in kan en moeiteloos kan branden.

Mei 2014. Ondertussen is het zaagseizoen alweer ten einde en keert de rust terug in het bos. Geen gebrom van motorzagen meer en niet meer het geluid van krakend hout. Maar dat betekend niet dat de houthakker met zomerreces gaat…. Dat betekend dat de houthakker al het hout gaat kloven dat deze winter gezaagd is. En daar gaat nog menig zomeravondje mee verloren.

Eitjes eikenprocessierups hebben geen last van warme winter

Bericht uitgegeven door het Kenniscentrum Eikenprocessierups op donderdag 13 maart 2014

Door de uitzonderlijk zachte winter komen de eerste eikenprocessierupsen mogelijk al in de eerste week van april uit het ei. Gemeenten moeten hierdoor in vergelijking met voorgaande jaren eerder met preventieve bestrijding beginnen, temperaturen in de maand april zullen hierin bepalend zijn. De rupsen in de eipakketjes hebben de afgelopen warme winter goed doorstaan. Een verdere uitbreiding van de eikenprocessierups in Nederland lijkt waarschijnlijk.

De eikenprocessievlindervrouwtjes hebben vorig jaar hun eipakketjes op de takken van eikenbomen gelegd. Vervolgens gaan die pakketjes de winter door. Warme winters zijn niet per definitie gunstig voor veel insecten , zeker niet als de winter nat is. Ei overwinteraars hebben over het algemeen minder last van dit soort winters dan insecten die als rups, pop of vlinder overwinteren. De afgelopen winter was uitzonderlijk zacht maar ook aan de droge kant. De grote vraag was daarom hoe de conditie is van de eikenprocessierupsjes die momenteel in de eitjes zitten. Om die vraag te beantwoorden zijn enkele eipakketjes verzameld op verschillende locaties in Overijssel, Drenthe, Noord-Brabant en Limburg. De eitjes werden aan een conditietest onderworpen om zodoende een verwachting uit te kunnen spreken voor de overlast in 2014.

Om de conditie te bepalen werden de eitjes opengesneden (zie filmpje). De rupsjes die in de eitjes zaten maakten een gezonde indruk, hadden goede reflexen en bewogen zodra het eitje geopend werd. Diverse eipakketjes waren binnen uitgekweekt en de rupsen zagen er gezond uit. Met de ontwikkeling van de eikenprocessierups is blijkbaar tot op heden niets aan de hand.

Bestrijding
Als de huidige temperatuurontwikkeling doorzet, dan komen de eerste eipakketten in de eerste week van april uit. Omdat de eerste eiken naar verwachting ook eerder hun bladeren zullen ontplooien, zal er al snel voldoende voedsel zijn voor de jonge rupsjes. De preventieve bespuitingen zullen dit jaar eerder plaats moeten vinden dan voorgaande jaren. Hier zullen gemeenten tijdig op moeten anticiperen; zij moeten dan ook rekening houden met de inzet van nematoden vanaf de tweede helft van april en de biologische bestrijding vanaf de laatste week van april.

Eikenprocessierupsen die net uit het ei zijn gekomen nadat ze binnen aan kamertemperaturen zijn blootgesteld (foto: Henry Kuppen)

De enige winter in de afgelopen 300 jaar die nog warmer was dan afgelopen winter was 2007. In dat jaar kwamen de eerste rupsen op 3 april uit en startte de preventieve biologische bespuiting op 25 april.

Verspreiding
De uitvliegperiode van de vlinders in 2013 was uitstekend: droog en warm. Hierdoor hebben de eikenprocessievlinders zich verder kunnen verspreiden. Doordat de eitjes de winter goed hebben doorstaan is de kans groot dat er in 2014 wederom sprake zal zijn van een uitbreiding van de eikenprocessierups in Nederland. Een wisselvallig voorjaar met regen en hagel kan nog wel de nodige sterfte veroorzaken onder de jonge larven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *