Zaagseizoen 2012 – 2013

30 maart. Het zaagseizoen is ten einde alhoewel de winter nog steeds door gaat. Zagen mag vanaf 15 maart niet meer vanwege de vogeltjes die dan gaan broeden. Nou als je een beetje vogel bent en je hebt een beetje vogelverstand, dan maak je voorlopig geen nestje en leg je nog geen eieren. De opbrengst van afgelopen winter moet nu gekloofd worden en dan opstapelen om te drogen. Vandaag begonnen met 1 van de 3 stapels te hout te kloven en gezien de hoeveelheid ben ik wel de gehele zomer onder de pannen…….

20130330_110847

24 februari. Het eind van het zaagseizoen komt dichter bij. De klussen aan het afronden en zorgen dat het hout op locatie naar de opslag komt. Daar wordt het gezaagd en gekloofd en opgestapeld zodat het 2 jaar kan liggen drogen. Officieel loopt het zaagseizoen tot 15 maart, dan mag er niet meer gezaagd worden vanwege de vogeltjes die dan gaan nestelen. Voor de komende maanden heb ik genoeg zaag en kloofwerk te doen. Ik zal mij deze zomer niet vervelen.

dieplader goor2 Stapel bij peter 1

stapel bij peter 2En dan te bedenken dat dit nog maar een klein gedeelte is wat verwerkt moet worden………..

8 februari. Het is alweer een paar weekjes geleden dat ik iets op de site heb gezet, dus hoog tijd voor nieuw leesvoer. De afgelopen weken op zaterdag druk geweest een bosje te dunnen in Hengevelde. Samen met Woody Woodpacker hier druk bezig geweest en afgelopen vrijdag met hulp van de eigenaar en een aantal mensen de laatste bomen aan de grond gezaagd. Komend weekend de laatste zaken opruimen en dan is er weer een klus klaar. Maar hoe krijg je al dat hout naar Ruurlo? Dennis heeft een aantal keren met de tractor en kieper van zijn vader heen en weer gereden om de bollen hout gezaagd uit de stammen naar de opslag te brengen. Ik heb zelf zaterdag al het tophoud met Woody op een lange dieplader geladen en met de tractor van de eigenaar van het bos naar Ruurlo gebracht. Ik moet zeggen dat het wel een heel gevaarte was op de weg, maar in 1 keer al het hout wegrijden is ook wel heeeeel makkelijk.

20130216_114517

2 februari. Vandaag aan het zagen geweest. Een van de bomen zie we moesten zagen was een grote wilg. Dit was echt geen luxe. Van de buitenkant leek het nog wel een gezonde boom, maar hij werd te groot voor de plaats waar hij stond. Dus de bedoeling was de boom anderhalve meter boven de grond af te zagen en er een knotwilg van te maken. Eenmaal aan het zagen bleek al snel dat de wilg hol was van binnen, maar zo hol….. dat had ik niet verwacht. De boom stond nog rondom op 2 cm restwand dikte. Dat betekend als er deze zomer een beetje blad aan had gezeten en er had een zomerstormpje de kop opgestoken dan was de wilg afgeknapt. En dat kun je niet hebben voor de plaats waar de boom stond, nl op een camping waar in de zomer caravans onder de boom staan.  Hier is te zien waar verkeerde schimmels toe kunnen lijden. Ze kunnen de hele boom van binnen opvreten.  Dus eind goed al goed en een ieder tevreden……… behalve de houtopbrengst, want die viel vies tegen………………….

wilg1

wilg2

23 januari. Creatief bezig zijn met openhaardhout. Misschien zit er nog een idee voor u tussen? Geniet van deze mooie foto’s.

17 januari. Middels een “sponsor” het hout van een besneeuwd en bevroren land af kunnen halen. Tja dat krijg je als je zelf een auto hebt zonder winterbanden en zonder 4 wheel-drive. Gelukkig van de eigenaar van de Meibeek zo vriendelijk mij zijn auto te lenen waarvoor erg veel dank……………….

…….. Of je moet bij iemand aan het zagen zijn waarvan je de verrijker mag gebruiken om het hout van het land te halen. Ook de eigenaar van de verrijker dank voor het gebruik hiervan. Toch de volgende keer maar een auto kopen die dit werk wel aan kan….??????

28 december. Vandaag begonnen op een camping tussen Ruurlo en Groenlo een singel uit te dunnen. De bepanting staat te dicht op elkaar en de kruinen van de bomen beginnen in elkaar te groeien wat een goede ontwikkeling van de bomen in de weg staat. Dus moet er gedund worden.

30 november. Vandaag met behulp van de hoogwerker enkelen bomen in Groenlo gezaagd. Fantastisch weer om dit te doen, enkele graden boven het vriespunt en droog. Met dank aan Wilco en Bert, twee fantastische mensen om mee te werken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25 november. De eerste zaterdagen zitten er weer op wat het zagen betreft. Ondertussen alweer een aardig hoopje bij elkaar gezaagd. Het hout mag wachten tot komend voorjaar, dan wordt het gekloofd en kan het drogen. A.s. zaterdag een hoge klus  te doen. Dan moet een hoge grove den geveld worden met behulp van een hoogwerker. De boom kan niet vrij vallen en staat in een achtertuin. Het is wel te hopen dat het niet zo hard waait als dit weekend……

23 november las ik onderstaand bericht in de Telegraaf, zo kun je maar zien hoe belangrijk veiligheid is……..

vr 23 nov 2012, 12:28

|Man zet kettingzaag in eigen hoofd

PEIZE – Een 32-jarige man uit Peize (Drenthe) is vrijdagmorgen zwaargewond geraakt toen hij bij het zagen van hout de kettingzaag in zijn hoofd kreeg. Dat meldde de politie vrijdag. Het is nog onduidelijk hoe het ongeluk kon gebeuren. De man liep een ernstige hoofdwond op en is met een ambulance naar een ziekenhuis in Groningen gebracht.

28 oktober heb ik het laatste hout gekloofd van het afgelopen zaagjaar. Op de opslag ligt nu alleen nog maar gezaagd en gekloofd hout te drogen. Maar het zal er niet lang zo bij blijven liggen aangezien er vanaf a.s. zaterdag weer in het bos gezaagd gaat worden. De blaadjes vallen ondertussen weer van de bomen af en het wordt tijd de zagen weer te scherpen.

 

29 September was ik aan het houtkloven toen ik onderstaande tegen kwam. En ja, dan moet ik inderdaad zeggen dat de uitspraak… “dat dood hout leeft”… geen leugen is.

Het is 1 september en de eerste vrachtjes droog hardhout zijn alweer weggebracht. Het is dan nog wel nazomer, maar voor je het weet staat de herfst weer  voor de deur en snort de houtkachel weer op volle toeren. Wat het zagen betreft moet ik nog even geduld hebben, het blad zit nog volop aan de bomen. De eerste zaagklussen hebben zich alweer gemeld. Zo moet de klus in Goor nog afgemaakt worden ( het kaal zetten van Elsensingels ) en moet er nog een singel gedund worden op een camping. Dus wat mij betreft…. Laat de herfst maar komen!

Het is nu augustus 2012 en deze zomer heb ik het rustig aangedaan met het hout. De grote stapel Elzenhout in Goor is ondertussen nagenoeg helemaal verwerkt tot openhaardhout. Zo langzamerhand beginnen de verzoeken voor droog openhaardhout weer binnen te komen voor het komende winterseizoen. Wilt u ook hout bestellen of meer info hebben na het lezen van deze site? Neem dan aub contatc met mij op per mail of telefoon. ( Zie knop contact )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *