IJsland 2018

IJSLAND 2018.

Maart 2018 was de maand dat er voor ons een lang gekoesterde wens in vervulling mocht gaan. Een trip naar IJsland samen met Nel, Rick en Suzanne. Een verblijf van een aantal dagen georganiseerd door IJsland trekken met als basiskamp Reykjavic. Vanaf het hotel met een bus de  mooie plaatsen opzoeken met een hele hoop bezienswaardigheden. Onderstaand een soort van reisverslag en foto’s om jullie, voor zover mogelijk, deelgenoot te maken van onze mooie trip door een gedeelte van IJsland.

Er werd vertrokken vanaf Schiphol en na 3 uur vliegen kwam IJsland in zicht door de raampjes van het vliegtuig. Dit gaf al zo een waanzinnig mooi beeld dat we, voor we geland waren, al verliefd waren op het landschap. Na de eerste voetstappen te hebben gezet op IJslandse bodem werd er koers gezet naar de Blue Lagoon. Want na een indrukwekkende vliegreis moet er wel even ontspannen worden.

The Blue Lagoon

The Blue Lagoon ligt in het zuidwesten van IJsland en is ontstaan uit geothermisch verwarmd zeewater. Veel mensen denken dat de lagune een natuurverschijnsel is. Maar niets is minder waar. De Blue Lagoon is namelijk aangelegd door de IJslanders zelf. Het water is afkomstig uit diepe gaten, die zich op wel 2000 meter diepte bevinden. Met dit warme bronwater wordt de spa gevuld. Het hete water wordt overigens ook gebruikt om de nabijgelegen, milieuvriendelijke krachtcentrale (Svartsengi) en dorpen van warmte-energie te voorzien.

De Blue Lagoon werd in 1992 geopend. Inmiddels is het uitgegroeid tot een razendpopulaire attractie. Duizenden toeristen weten hun weg naar de laguna te vinden waar zij, voor-na- of tijdens hun rondreis door IJsland genieten van een heerlijk verwarmde spa. De temperatuur van het water ligt zo tussen de 37 en 40 graden. Verder bestaat het bad uit maar liefst 9 miljoen liter water. Het is er gemiddeld gezien zo’n 80 centimeter tot 1,2 meter diep en het diepste punt is 1,6 meter. Je kunt er dus gemakkelijk rondzwemmen!

1 - 11 - 21 - 3

De tweede dag werd benut om in de ochtend uren Rijkjavic te bekijken. Als eerste werd Harpa aangedaan.

2 - 1Harpa is een moderne concertzaal annex conferentiecentrum dat in 2011 haar deuren opende vlakbij de haven van Reykjavik. De bouw van Harpa begon in 2007 en toen was het nog de bedoeling dat de concertzaal een onderdeel zou zijn van een veel groter stadsvernieuwingsproject, waarvan ook hotels, restaurants en kantoorgebouwen deel van zouden uitmaken. De financiële crisis gooide echter roet in het eten. Veel geplande gebouwen zijn er (nog) niet gekomen. Harpa, de thuisbasis van onder meer het IJslands Filharmonisch Orkest, redde het echter wel door grondstoffen voor de bouw  van eigen eiland te gebruiken.

2 - 22 - 3Na de rondleiding van de gids die ook nog even een haar zang aan ons liet horen werd er koers gezet naar het huis Höfði (De kop of De kaap) Höfði is in 1909 in opdracht van de regering van  Frankrijk gebouwd voor de Franse consulJean Paul Brillouin, wiens naam nog steeds in gouden belettering in het interieur te zien is, evenals de afkorting RF (République Française). Het symmetrische huis is ontworpen door de Noorse architect Olav Olsen (1879-1945). In 1986 hebben de presidenten Reagan en Gorbatsjof hier vertoefd en zijn hier de documenten getekend voor het stoppen van de koude oorlog.

2 - 42 - 52 - 6Na de korte bezichtiging werd er een kunstwerk bekeken vlakbij de haven.

2 - 7Als laatste bezichtiging deze morgen voordat de wandeling door de stad begon werd er gestopt bij de grote kerk van Reykjavic genaamd Hallgrimskirkja. De kerk ligt op de hoogste heuvel van Reykjavik, met het standbeeld van Leif Erikson, de ‘ontdekker’ van Amerika voor de deur. Beide zijn imposant, maar de kerk kun je beklimmen. Vrees niet: je kunt met de lift.  En de kerk zelf, die je natuurlijk  kunt bewonderen is in z’n kille eenvoud wonderschoon. Het orgel is erg mooi en het klinkt wonderschoon.

2 - 8Na de stadswandeling was de middag vrij te besteden. Door ons werd gekozen om op een boot de grote boze zee op te gaan op zoek naar walvissen. Waar we al bang voor waren………… geen walvis te bekennen. Maarrrr…… wel veel, heel veel dolfijnen gespot op open zee. Een geweldig mooi gezicht.

2 - 10 2 - 11Het avond gedeelte werd gebruikt om buiten Reykjavic het Noorder licht te gaan zoeken. De weersverwachtingen waren prima maar helaas……….. op de locatie aangekomen dreef er bewolking binnen en waren de kansen het licht te zien verkeken. Wel vallende sterren gezien……………………

2 - 12

De derde dag van ons verblijf op IJsland werd er met de bus koers gezet naar het schiereiland Snaefellsjokull. ( Kijk zelf maar even hoe je het uit spreekt….. ) Via een heel mooi landschap werd er koers gezet naar onze eerste stop. Een bijzonder klein zwart kerkje dat plaats bood aan slechts 10 mensen. Logisch want het dorpje kort bij kende niet meer als ruim 30 bewoners. De bedoeling van onze ( op leeftijd ) buschauffeur was om zo kort mogelijk bij het kerkje te parkeren, zodat we zo weinig mogelijk hoefde te lopen. Echter door de slechte staat van de weg, sneeuw en ijs, raakte de bus van koers en belande in de binnenbocht tegen de sneeuwmuur aan zodat deze behoorlijk vast kwam te zitten. Met vereende krachten van zoon en vader ( niet nader te benoemen ) werd de sneeuwmuur weggegraven en kon na ruim 1 uur ploeteren de bus weer loskomen uit de binnenbocht. Het overige gezelschap werd uit het kleine restaurantje gehaald en de bus kon zijn weg vervolgen.

3 - 6 (1)3 - 73 - 83 - 9Na deze belevenis werd er koers gezet naar een klif waar Noorse Sterns tegen de wanden aan wonen.

3 - 103 - 113 - 13Onderweg genieten van mooie landschappen………………….

3 - 143 - 14 (2)De stranden van IJsland zijn allemaal zwart, niet van aangespoelde stookolie maar van kleine zwarte steentjes………

3 - 173 - 16

3 - 203 - 193 - 18Aan het eind van de dag werd er gestopt bij een verwerkingsbedrijf van haaienvlees. Hier wordt de Groenlandsehaai verwerkt tot lekkernij. De eerste mensen die haaienvlees hebben gegeten hebben dit niet overleeft. Omdat een haai niet kan plassen slaat hij de urine op in zijn eigen vlees. De mensen die dit aten gingen hieraan dood doordat zij zicht zelf aan het vergiftigen waren. Door het vlees met  een bepaald proces te behandelen en daarna te drogen is het een lekkernij geworden……… tenminste voor de IJslanders. Aan het gezicht van Nel te zien was het niet haar ding………………..

3 - 213 - 223 - 233 - 243 - 253 - 26De vierde dagwerd er een ander gedeelte van IJsland aangedaan. Er werd koers gezet naar het nationaal park waar 2 aardplaten bij elkaar komen…… als ik het nog goed weet de intercontinentale en het Amerikaanse plaat. Gedeeld door een kloof waar je een wandeling doorheen kon maken…….

4 - 1 (1)4 - 24 - 34 - 4En natuurlijk mogen de geysers niet ontbreken op deze reis. Dus ook die werden nog even aangedaan voor we naar de grote watervallen toe gingen. Van Litli Geysit tot Big Geysir………

4 - 84  - 104 - 134 - 124 - 15Er bestond nog een mogelijkheid met een speciale auto naar het oosten van IJsland te rijden. Speciaal hiervoor geprepareerd. Kosten……. €180 euro.  Aangezien IJsland al duur genoeg is hebben we dit maar aan ons voorbij laten gaan………

4 - 11Na dit indrukwekkende schouwspel van water, ijskoude wind, bergen en ijs was het tijd weer koers te zetten naar het hotel. Nog 2 plaatjes geschoten van een waterval. Terug in het hotel de koffer pakken en klaar maken voor de terugreis. Terugkijkend een zeer indrukwekkende mooie kennismaking met IJsland. Blij dat wij dit met ons vieren hebben mogen beleven………..

4 - 174 - 16

 

1 Reactie op IJsland 2018

  1. Ton Eekhof schreef:

    Rob, het lijkt mij een leuke reis met veel aparte bezienswaardigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *